LEVYT

"Nuotteja on vain viisi, mutta niiden muodostamat melodiat ovat niin lukuisat, ettei niitä kaikkia voi kuulla." (Sun Tzu n. 500 eaa)
"Minusta tuntuu, ettei Gene oikein osaa erottaa hyviä ja huonoja biisejä toisistaan - eihän muuten ole mitään helvetin järkeä tehdä sataa biisiä levylle! " (Ace Frehley)
Otteita Jerry Bloomin kirjasta "Musta Ritari":
"Ritchie viritti minua varten normaalit systeemit - vei mikrofonin huoneeseeni ja salakuunteli huonettani, jonka vaatekaappiin hän oli pannut omituista meteliä pitäviä kaiuttimia. Hän odotti nelisen tuntia, kunnes neljän aikaan aamulla pääsi pelästyttämään minut. Sellainen Blackmore on." (Glenn Hughes ollessaan tuore Deep Purple-basisti)
"Ritchie tuli kuuntelemaan keskeneräistä työtä ja maltoin hädin tuskin odottaa, että pääsin soittamaan hänelle biisin lopun. 'Kitarasoolo ei kuulu laulujen takaa', hän sanoi edes katsomatta minuun. Tuottajalla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin korostaa Ritchien loppusooloa ja vaimentaa Coverdale-Hughes kuoroa. Sydämeni murtui. Lopulta päällekäisten lauluäänien dramatiikka katosi melkein kokonaan, vaikka Glenn ja minä olimme uurastaneet koko yön niitä äänittäessämme." (David Coverdale 'Mistreatedin' äänittämisestä)
"Biisi kertoo linnasta jossa musta ritari asuu. Musta ritarihan on luonnollisesti Ritchie, ja säännöllisi väliajoin hän tulee ulos linnastaan ja sieppaa nuoren maalaisneidon kylästä, jossa kaikki elävät kurjuudessa, ja tuo hänet linnaan. Ja hän tekee niin 15-20 vuoden välein..." (Ronnie James Dio kappaleesta 'Sixteenth Century Greensleeves.'
"Ritchien käsitys rumpalin koe-esiintymisestä oli, että piti soittaa komppia todella nopeasti puoli tuntia, kunnes tuupertui. Ei saanut irvistää eikä katsoa häneen." (Tony Carey Cozy Powellin palkkaamisesta Rainbown rumpaliksi"
"Minulla oli tapana treenata heittelemällä keihästä. Olimme Ranskassa studiossa. Olin heitellyt keihästä puutarhassa ja palasin huoneeni ovelle. Käytävän päässä oli toinen puinen ovi. Ajattelin, jäisikö keihäs pystyyn tuohon oveen? Sehän meni suoraan oven läpi! Tony Carey oli tietenkin oven toisella puolella.. hän alkoi pelätä toden teolla. 'Ritchie yrittää murhata minut'. Siitä lähtien Tony pysytteli huoneessaan eikä tullut ulos. Joten minä ja Cozy teimme hänelle kepposia...Valot sammuivat, hän avasi ovensa juuri niin kuin olimme arvelleetkin ja silloin narun päähän viritetty kakkosnelonen osui suoraan hänen otsaansa. Kaikki tapahtui pilkkopimeässä... Kokki vei hänen ruokansa yläkertaan koska hän ei suostunut syömään meidän kanssamme..kokki unohti ruokailuvälineet..kuumensimme veitsen pihtien avulla, kunnes se oli hehkuvan kuuma ja liu'utin sen oven alta. Sitten kuului 'Aaaarghh!'" (Blackmore kosketinsoittajan piinaamisesta)
"Saan tyydytystä Rainbow:sta, koska pidän sen liikkeessä ja muusikot tulevat ja menevät - tuore veri pitää minut virkeänä...Ravitsen itseäni bändiin värvättyjen muusikoiden verellä, ja kun veri on ehtynyt, en tarvitse heitä enää!" (Ritchie Blackmore miehistönvaihdoksista)

Nämä sivut saivat alkunsa levyarvosteluista. Levyjen arvostelua, jos mitä, on aina arvosteltu ja syystä. Onhan arvostelu kuitenkin aina subjektiivinen, vaikka kuinka pyrkisi muuhun. Levyjä kun tuli kavereiden kanssa aina kommentoitua, joten parempi oli sitten kirjoittaa jotain ylös.

Näitä tehdessä on kyllä huomannut, kuinka vaikeaa on kalibroida kvantitatiivinen arvio, tässä tapauksessa ne punaiset pallot. Herkästi sitä vertaa levyjen tasoa tekijän muuhun tuotantoon, kun sitä pitäisi verrata myös muihin tekijöihin. Maksimi on viisi palloa, jolloin levy saa tavoitellun Topin sivujen klassikko-maininnan. Myös puolikkaita palloja on mahdollista saada. Tällöin asteikossa on 10 tasoa.

Arvion subjektiivisuuden takia olen pyrkinyt ottamaan huomioon myös kontekstia, missä levy on julkaistu ja yleistä merkittävyyttä musiikin kehityksen kannalta. Tämä tuli esiin mm. Hendrixin debyytin kohdalla, jonka pisteet olisivat olleet alhaisemmat pelkän subjektiivisen mielipiteen perusteella. Lisäksi yritän itse musiikin lisäksi päteä detaljitiedolla kyseisestä levystä/artistista. Vaikka ei se enää mikään meriitti olekaan, kaikkihan löytyy nykyisin netistä.

Näiden levyjen parhautta ovat: